I ~ THE METROPOLITAN WATER DISTRICT
~ OF SOUTHERN CALIFORNIA

Office of the General Counsel

January 10, 2014

Director Michael T. Hogan
Director Keith Lewinger

Director Vincent Mudd

Director Fern Steiner

San Diego County Water Authority
4677 Overland Avenue

San Diego, CA 92123-1233

Re:  Applicability of MWD’s Administrative Code

Dear Directors:

This letter responds to your letter of December 9 inquiring about the application of
Administrative Code provisions related to the procedures followed by the Board in setting the
compensation for certain executive officers. This letter further explains my position in response
to your inquiry.

First, I would point out that the action taken by the Board was not inconsistent with the
procedures for dealing with department head compensation in the Administrative Code. The
matter related to department head compensation was on the agenda for the September Executive
Committee meeting (Committee Ttem 7.f). However, Board Chairman Foley was unable to
attend that meeting and requested that the discussion be continued to the October Board meeting.
Vice Chairman John Murray, Jr., who chaired the meeting, asked for the Committee’s
concurrence in the Chairman’s request and it was agreed to without objection. At the October
Board meeting, the Chairman advised the Board that he had discussed salary recommendations
with senior members of the Executive Committee and those recommendations were presented in
the Chairman’s letter to the Board. With respect to this particular matter, the Chairman was
acting in accordance with his authority to reassign the Executive Committee’s duties to officers
of the Board. Admin. Code §2417.

Second, the legal advice provided to the Board by Assistant General Counsel Syd Bennion is
correct. The Board may exercise its statutory authority regardless of whether it follows internal
procedural rules that it has adopted. Metropolitan’s Board of Directors is vested by statute with
the authority to exercise all powers and duties vested in or imposed on the District. MWD

Act §50. This includes the setting of compensation for District officers and employees. MWD
Act §81. There are few statutory procedural requirements on the Board; for example, the Board
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can only act by a majority of the total number of votes of all Board members unless a law
expressly requires a super-majority (MWD Act §57), and action may only be taken if the item of
business has been briefly described on an agenda posted at least 72 hours before the meeting
(Govt. Code §54954.2(a)(2)). These statutory requirements were met for the action taken by the
Board in setting the compensation for the District’s executive officers.

Unlike statutory requirements, the procedural rules adopted by a local legislative body are not
mandatory. Setting rules to govern itself is an inherent power of a legislature, but it is also an
internal matter that is wholly within the control of the legislature itself. “A house ‘has power to
adopt any procedure and to change it at any time and without notice. It cannot tie its own hands
by establishing rules which, as a matter of power purely, it cannot at any time change and
disregard. Its action in any given case is the only criterion by which to determine the rule of
proceeding adopted for that case.”” People’s Advocate, Inc. v. Superior Court (1986) 181
Cal.App.3d 316, 327, quoting French v. Senate (1905) 146 Cal. 604, 608. See also, Mission
Hospital Regional Medical Center v. Shewry (2008) 168 Cal.App.4th 460, 484 (“We
acknowledge that the Assembly and the Senate have power to adopt their own rules of
proceeding, including rules for hearing and notice, and that these rules of proceeding ‘are the
exclusive prerogative’ of each house. Each house ‘has power to adopt any procedure and to
change it at any time and without notice.””)

Although not statutorily required to do so, the Board has established Committees for the purpose
of “advising and recommending actions to the Board of Directors.” Admin. Code §2302. The
provisions of the Administrative Code governing the Commiittees are internal rules of procedure
for the Board that it may, as noted above, change at any time or disregard if it chooses to do so.
The Code establishes the Executive Committee and assigns to it, among other things, the duty to
make recommendations to the Board regarding the performance ratings and compensation of
department heads. Admin. Code §2416(e).

The provisions of the Administrative Code relating to the duties of Committees are procedural
rules established by the Board, and they need not be followed by the Board for its action to be
valid. City of Pasadena v. Paine (1954) 126 Cal.App.2d 93, 96 (“Such rules are therefore
procedural and their strict observance is not mandatory. Consequently, a failure to observe one
of them is not jurisdictional and does not invalidate action which is otherwise in conformity with
charter requirements.”) The setting of compensation for department heads is an action that the
Board is statutorily authorized to take by majority vote, which it did. The lack of'a
recommendation from the full Executive Committee prior to that action does not make it invalid.

[ disagree with your assertion that these provisions of the Administrative Code are
“meaningless” if the Board may validly act without following every procedural rule in the Code.
The Board and Committees routinely operate in accordance with the Administrative Code. But
those procedural rules do not constrain the statutory authority vested in the Board to take such
actions as it deems appropriate to exercise and perform all powers, privileges, and duties
imposed on the District.
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Your letter also posits that the Brown Act requires that the public be notified whenever a Board
action does not follow the Board’s internal operating rules. There is no such requirement. The
Brown Act only requires that local agencies post an agenda that contains “a brief general
description of each item of business to be transacted or discussed at the meeting.” Govt. Code
§54954.2(a)(1). It is not necessary for the agenda to identify the internal procedural rules that
pertain to the posted item of business. When a proposal to amend the Administrative Code is
considered for Board action, that item is noticed on Metropolitan agendas (e.g., Consent
Calendar Item 7-5 on the November 2013 agenda), but no action was taken by the Board to
change the Code at the October 2013 meeting.

Very truly yours,

T m[’f.’ el

Marcia Scully
General Counsel

MS;jmm

cc: MWD Board of Directors
San Diego County Water Authority Board of Directors



